fbpx
We zijn gesloten. Bekijk onze openingstijden onderaan op deze pagina. Tot binnenkort.

Lathyrus Festival

Vanaf donderdag 4 tot en met zondag 7 juli wordt bij Boerderijwinkel Hoeve Ravenstein opnieuw het Lathyrus Festival georganiseerd. Jong en oud kan tijdens deze dagen genieten van Nederlands mooiste bloem!

Van doperwt tot koninklijke bloem

Een heerlijke geur, zijdeachtige bloemen en heldere kleuren zijn kenmerkend voor de eenjarige lathyrus (Lathyrus odoratus), ook wel pronkerwt genoemd.
De vlinderbloemige lathyrus bloeit in een grote verscheidenheid aan kleuren en kleurschakeringen, van zachte pasteltinten tot helderrood, roze, zalmkleur, violet, blauw en wit en zelfs tweekleurig.
Het is een plant en snijbloem die in de vorige eeuw enorm gewaardeerd werd door diverse koningshuizen over de hele wereld. Vooral om de heerlijke geur die de paleizen vulden met hun paradijselijke aroma.
Prinses Juliana was er daar één van, zij had een heel bijzondere collectie. Henk Regterschot hoofd van de Koninklijke hoveniers op Soestdijk werkten samen met zijn collega’s in de koninklijke tuin en kas. Tuinman Henk Rechterschot is inmiddels ook al jaren en dag actief in de moestuin en bloementuin van Boerderijwinkel Hoeve Ravenstein. Zijn passie is om de allermooiste lathyrus van de wereld te kweken. 

Wedstrijden en tentoonstellingen

Jaarlijks deed onze voormalige koningin Juliana, onder leiding van Henk Rechterschot, mee aan tentoonstellingen en wedstrijden waar ze vaak de hoogste prijzen binnen haalde. Een van die evenementen vond elk jaar plaats in de tuin van paleis Soestdijk . 
Inmiddels is sinds vier jaar het Lathyrus Festival naar Hoeve Ravenstein op landgoed Groeneveld in Baarn verhuisd. Vier jaar op rij won Hoeve Ravenstein, onder aansturing van tuinman Henk Rechterschot, de eerste prijs op de Nationale tentoonstelling.

Het Lathyrus Festival

Ter ere van de bloem organiseert de familie Tupker ook dit jaar weer het ‘Lathyrus Festival‘ op Hoeve Ravenstein. Vanaf donderdag 4 juli tot en met zondag 7 juli kunnen bloemen- en moestuinliefhebbers het hart ophalen op het erf van Hoeve Ravenstein.
In de expositieruimte is een bijzondere expositie te vinden. Hier worden dé bloemen van Henk Rechterschot gepresenteerd. Er zijn prachtige boekketten, vazen en bloemstukken opgemaakt en de geur… die is werkelijk heer-lijk!

Naast het bezichtigen van de expositie kunnen bezoekers in de groente-, kruiden- en bloementuin van Hoeve Ravenstein de vele varianten van de Lathyrussen en andere bloemen bewonderen.  Enkele soorten bloemen staan al ver genoeg in bloei om door de bezoekers geplukt te kunnen worden (zolang de voorraad strekt)
In het Boerderijlokaal zal een presentatie worden afgespeeld over het proces wat schuil gaat achter het kweken van de winnende bloem. Alle fijne kneepjes van het vak worden hierbij meegenomen.
Natuurlijk zijn tuinman Henk en de familie Tupker ook regelmatig in de expositie ruimte aanwezig om hun enthousiasme en passie met de bezoekers te delen. Zo vertelt Jan Tupker: “De Lathyrus bloem is erg geliefd in de omgeving van Baarn. Dit komt  mede door voorliefde voor de bloem van toenmalig Koningin Juliana en de uitbundige tentoonstellingen die op Paleis Soestdijk werden gehouden.
Vijf jaar geleden haalden ik (als boer van Hoeve Ravenstein ) in samenwerking met Henk Rechterschot (tuinman Paleis Soestdijk) de bloem naar Hoeve Ravenstein. Wij als familie zijn er erg trots op om de bloem hier te kweken.”

Lathyrus kunst

De Baarnse kunstenares Geraldine Sleeswijk-Bartlett  is ook aanwezig tijdens het Lathyrus festival.  Met grote liefde en passie voor de natuur en voor alles wat groeit en bloeit, schildert Geraldine in de botanische traditie bloemen, schelpen, vlinders en vogels en alles wat haar fascineert in de natuur om haar heen. En uiteraard ontbreekt de Lathyrus niet in haar oeuvre!
Geraldine maakte eerder prachtige kunstwerken van Lathyrus op doek. Deze schilderijen zullen in de tentoonstelling gepresenteerd worden
Tijdens het Lathyrus Festival kunt u kennismaken met de kunstenares en met haar originele aquarel-werken en wordt u in de gelegenheid gesteld Limited Edition prints en ansichtkaarten met het werk van deze Baarnse schilderes aan te schaffen.

Een echt uitje

Een bezoek aan Boerderijwinkel Hoeve Ravenstein is een echt uitje!
Op het Boerderijterras van Hoeve Ravenstein kan genoten worden van biologische drankjes, vers belegde broodjes en gebak.
Natuurlijk kunnen de bezoekers ook een kijkje nemen in de Boerderijwinkel (biologische supermarkt) van Hoeve Ravenstein. Hier worden de bloemen, kruiden en groentes uit de tuin ook vers aangeboden. Voor de kinderen zijn diverse educatieve activiteiten te ondernemen op het erf.
Op zondag 7 juli wordt naast het Lathyrus festival ook een Boerenmarkt te organiseert.

Praktische informatie

De openingstijden van het festival zijn:  donderdag 4 juli vanaf 11:00 tot en met 17:00 uur.
Vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juli vanaf 10:00 tot 17:00 uur.
Parkeren kan bij Hoeve Ravenstein en de entree is gratis! Voor meer informatie zie www.hoeveravenstein.nl.

Kom naar het Lathyrus festival om zelf zintuigelijk te ervaren waarom de Lathyrus nog steeds de enige echte Prinses onder de Bloemen is!

Openingstijden

 • Dinsdag
  8.30 - 17 uur
 • Woensdag
  8.30 - 17 uur
 • Donderdag
  8.30 - 17 uur
 • Vrijdag
  8.30 - 18 uur
 • Zaterdag
  8.30 - 17 uur
 • 1zondag van de maand