Skip to main content
We zijn gesloten. Bekijk onze openingstijden onderaan op deze pagina. Tot binnenkort.

Lathyrus Festival

Lathyrus festival banner

Donderdag 29 juni tot en met zondag 2 juli wordt op Hoeve Ravenstein opnieuw het Lathyrus Festival georganiseerd. Jong en oud kan tijdens deze dagen genieten van Nederlands mooiste bloem! Op vrijdag, zaterdag en zondag worden er rondleidingen gegeven waarin je alles te weten komt over deze Prinses onder de bloemen. 

Wat is er dit jaar allemaal te doen?

Op donderdag 29 juni om 11:00 uur zal de Burgemeester Mark Röell het evenement feestelijk openen, je bent dan natuurlijk van harte welkom! Dat betekent ook de aftrap van de fotowedstrijd “Het Perfecte Lathyrus Plaatje”. Lees verder voor meer informatie. 

Naast de inmiddels bekende tentoonstelling kun je dit jaar ook diverse (bloemen) gerelateerde producten vinden bij verschillende kraampjes. Denk daarbij aan bloementhee, bloemenhoning, Lathyrus schilderijen en ansichtkaarten, Lathyrus kweeksetjes en handgemaakte geurkaarsen met de heerlijke Lathyrus geur. 

Op vrijdag 30 juni en zaterdag 1 juli zal er zelfs een kleine geurkaarsen demonstratie plaatsvinden. 

Zondag 2 juli is er naast het Lathyrus Festival ook de bekende boerenmarkt waar je allerlei duurzame, streekgebonden producten kunt vinden. 

Ook kunnen de kleintjes dit jaar tijdens dit evenement een bloemenspeurtocht doen. Deze is dan af te halen in het boerderijcafé.

Daarnaast organiseert de hoeve ook een kleurplaten wedstrijd. De kleurplaten zijn af te halen in de boerderijwinkel of te downloaden via onderstaande link. Zij kunnen t/m woensdag 5 juli worden ingeleverd. Op vrijdag 7 juli zal de winnaar worden bekendgemaakt.

Het Perfecte Lathyrus Plaatje

Als een van de hoogtepunten organiseert Hoeve Ravenstein in samenwerking met de Gooische Fotoschool tijdens het Lathyrus Festival dit jaar een fotowedstrijd voor kinderen (t/m 16 jaar) en volwassenen. Maak de mooiste foto van een Lathyrus bloem op ons erf en maak kans op een leuke prijs! Professionele fotografen zullen de twee winnende foto’s uitkiezen, één per leeftijdscategorie. De twee beste foto’s zullen ook een ereplekje krijgen in ons boerderijlokaal. 

Hoe doe je mee? 

  • Foto’s kunnen tijdens de tentoonstelling worden gemaakt van donderdag 29 juni t/m zondag 2 juli. 
  • Je mag de foto zowel met je telefoon als met een camera maken. 
  • Je mag zelf kiezen of je binnen of buiten een foto maakt. 
  • Je beste foto kun je mailen naar info@hoeveravenstein.nl. Ook kun je je foto delen via Facebook en Instagram. Tag Hoeve Ravenstein zodat wij jouw deelname kunnen zien. Benoem in beide gevallen onder welke leeftijdscategorie je valt. 
  • Je kunt je foto t/m woensdag 5 juli insturen, op vrijdag 7 juli zullen de twee winnaars bekendgemaakt worden, houdt onze social media in de gaten! 
  • Er zullen flyers met tips van een professionele fotograaf verkrijgbaar zijn voor het maken van de mooiste bloemenfoto’s.
  • Deelname is gratis

Meer over deze bijzondere, Koninklijke bloem

Een heerlijke geur, zijdeachtige bloemen en heldere kleuren zijn kenmerkend voor de eenjarige lathyrus (Lathyrus odoratus), ook wel pronkerwt genoemd.
De vlinderbloemige lathyrus bloeit in een grote verscheidenheid aan kleuren en kleurschakeringen, van zachte pasteltinten tot helderrood, roze, zalmkleur, violet, blauw en wit en zelfs tweekleurig.
Het is een plant en snijbloem die in de vorige eeuw enorm gewaardeerd werd door diverse koningshuizen over de hele wereld. Vooral om de heerlijke geur die de paleizen vulden met hun paradijselijke aroma.
Prinses Juliana was er daar één van, zij had een heel bijzondere collectie. Henk Regterschot hoofd van de Koninklijke hoveniers op Soestdijk werkten samen met zijn collega’s in de koninklijke tuin en kas. Tuinman Henk Regterschot is inmiddels ook al jaren en dag actief in de moestuin en bloementuin van Boerderijwinkel Hoeve Ravenstein. Zijn passie is om de allermooiste lathyrus van de wereld te kweken. 

Wedstrijden en tentoonstellingen

Jaarlijks deed onze voormalige koningin Juliana, onder leiding van Henk Regterschot, mee aan tentoonstellingen en wedstrijden waar ze vaak de hoogste prijzen binnen haalde. Een van die evenementen vond elk jaar plaats in de tuin van paleis Soestdijk . 
Inmiddels is sinds 2014 het Lathyrus Festival naar Hoeve Ravenstein op landgoed Groeneveld in Baarn verhuisd. meerdere keren op rij won Hoeve Ravenstein, onder aansturing van tuinman Henk Regterschot, de eerste prijs op de Nationale tentoonstelling.

Een echt uitje

Een bezoek aan Hoeve Ravenstein is een echt uitje!
Op het Boerderijterras van Hoeve Ravenstein kan genoten worden van een cappuccino en gebak.
Natuurlijk kunnen de bezoekers ook een kijkje nemen in de Boerderijwinkel (biologische supermarkt) van Hoeve Ravenstein. Hier worden de bloemen, kruiden en groentes uit de tuin ook vers aangeboden. Voor de kinderen zijn het hele jaar door diverse educatieve activiteiten te ondernemen op het erf.

Praktische informatie

De openingstijden:

De tentoonstelling wordt op donderdag 29 juni 11.00 uur officieel geopend.
Vrijdag 30 juni van 08:30 tot 18:00, zaterdag 1 vanaf 08:30 tot 17:00 uur, zondag 2 juli van 10:00 tot 17:00. Parkeren kan bij Hoeve Ravenstein en de entree is gratis! 

Kom naar het Lathyrus festival om zelf zintuigelijk te ervaren waarom de Lathyrus nog steeds de enige echte Prinses onder de Bloemen is!