Skip to main content
De Boerderijwinkel is gesloten | online shop 24/7 geopend

Bergkazen van Hoeve Ravenstein

Natuurlijke kazen met een lange traditie

In dit blog vertel ik je over de bijzondere bergkazen uit het assortiment van Kaasboerderij Hoeve Ravenstein. De bergkazen kennen een karakteristieke volle smaak. Hoe de kaas aan zijn smaak komt lees je hier.

De herkomst

De bergkazen van Hoeve Ravenstein zijn afkomstig van de kaasboerderij  ‘Schönegger Käse-Alm’. Deze bevindt zich in Zuid-Beieren en heeft zich gespecialiseerd in het produceren van natuurlijke kaas welke wordt gemaakt van dagverse silagevrije melk, ook wel hooimelk genoemd.

Traditie

De productie van bergkaas kent een lange traditie. Bergkaas is een natuurlijke kaas en wordt gemaakt van ochtend- en avondmelk. Nadat de melk goed is doorgeroerd, het zogeheten ‛voorkazen’, en in een zoutbad heeft gelegen, moeten de kazen twee maanden rijpen in een kelder bij een temperatuur van 16°C. Om zijn karakteristieke volle smaak te krijgen, moet de bergkaas vervolgens nog één maand narijpen buiten de kelder.

Bijzondere melk

Slechts 3% van de melk die binnen europa wordt geproduceerd is op een silagevrije manier gemaakt. Hooimelk is afkomstig van koeien die geen gefermenteerd (silagevrij) voer hebben gegeten.  De koeien hebben enkel natuurlijk voer gegeten.  Ze eten wat er per seizoen beschikbaar is. in de late lente, de zomer en de vroege herfst zijn dat de grassen en kruiden van de (Alpen)weiden en in de winter krijgen onze koeien hooi en diverse granen.

Naast lekker ook; gezond!

Het grote voordeel van hooimelk is dat de melk zonder de toevoegingen van E-stoffen of conserveringsmiddelen wordt verkaasd zodat een echt natuurproduct ontstaat.
hooimelkprodukten bevatten ongeveer twee keer zoveel Omega-3 vetzuren en Linolzuren (CLA) dan gewone melk. Omega-3 wordt gerekend tot de onverzadigde vetzuren, die ons eigen lichaam niet kan aanmaken maar wel noodzakelijk zijn voor een gezond lichaam.

Dit moet je proeven!

De Boerderijwinkel van Hoeve Ravenstein is gelegen in Baarn, vlak bij Amersfoort, Eemnes en Hilversum. Bij deze kaasboerderij kun je proeven van de vele soorten bergkazen. Denk hierbij aan jong gerijpte bergkaas of kaas met bloemen en kruiden uit de alpenweides. Kaasmaker Frans uit Oostenrijk komt regelmatig naar de Hoeve om meer te vertellen en je te laten proeven van zijn heerlijke kazen!

Tip: Diverse harde en half hard kazen zijn doordat ze lang rijpen ook lactosevrij!

We zien je in de winkel. Tot snel!

Gegroet van de boerin

PS: Ben je benieuwd naar meer unieke producten uit het assortiment van Hoeve Ravenstein? Klik hier voor meer informatie

assortiment, berkazen, kaas