Skip to main content
De Boerderijwinkel is gesloten | online shop 24/7 geopend

De koeiendans

23 april, onze koeien dansen hun weg naar buiten


Wel honderden bezoekers zoeken keurig een plekje langs het hekwerk in de berm. Om 11.00 uur is het eindelijk zover, de eerste groep mag naar buiten. Greetje neemt de leiding, zij heeft dit al vaker gedaan. Samen met de andere koeien springen en dansen ze het weiland in. De kalfjes volgen, althans de meeste. Sanne, een kalfje van een paar maanden oud heeft een beetje hulp nodig. Boer Jan en zoon Jeroen begeleid haar, niet zonder slag of stoot, het weiland in om haar te herenigen met haar moeder. Ondertussen heeft de kudde in de gaten dat er een kalf ontbreekt. Ze maken een opmars terug naar het hekwerk. Sanne is net op tijd aangekomen in de wei. Jan en Jeroen sluiten snel het hek voordat de koeien weten te ontsnappen. Net op tijd! De koeien loeien van blijdschap en besluiten dat het nu tijd is om te genieten van het heerlijke gras en een goede koprol door de modder.

Waarom de koeien niet het hele jaar naar buiten mogen


Dat leg ik graag aan u uit. Het is geen kwestie van mogen of moeten, maar de koeien hebben in de winterperiode buiten geen eten omdat het gras gewoonweg niet groeit. Ook hebben zij een droge ondergrond nodig om op te liggen. Vaak lukt dit in de winter niet in verband met regen, sneeuw en vorst. Daarom mogen de koeien ‘s winters naar binnen. Hier verblijven ze op een heerlijk strobed in een ruime potstal. Niet zoveel ruimte als in het weiland, maar wel lieflijk, warm, droog en met meer dan voldoende voedsel.

De veehouderij


Hoeve Ravenstein is een agrarisch bedrijf met een zoog-veehouderij. Wij houden Belgisch-Witblauwe runderen, een zeer luxe vee ras. Wij streven ernaar dat elk moederdier één keer per jaar afkalft. Het kalf loopt vervolgens vier maanden bij de moeder zodat het kalf kan zogen (melk drinken) bij de moeder. Dit is zoals de natuur het bedoeld heeft en daarom runnen wij op deze wijze ons bedrijf. Van de kalfjes die geboren worden, blijven alle vrouwelijke dieren bij ons. De mannelijke dieren (stieren) worden verkocht als dekstier aan collega fokkers.

Als onze koeien uitgefokt zijn, dan zijn de gemiddeld 8 jaar oud. Ze worden dan afgemest en geslacht waarna al het vlees in onze eigen winkel wordt verkocht. Naast onze koeien hebben wij namelijk ook een prachtige Boerderijwinkel met biologische en streekproducten. Klanten kunnen hier terecht voor al hun dagelijkse boodschappen.